Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
diana p Joanna ... Aleksandra ... mariola drozdowska (2003 niezalogowanych)
57 Postów
DOROTA K.
(DORA348)
Nowicjusz
Ja mieszkam w Bergen i tu sa ceny podobne bo ja płace 50 koron za godzine ale znam koleżanki co płacą po 40kr. i nawet pilnuja za 30 koron dzieci ale to juz troche mało,ja sama zaproponowałam 50 bo wydaje mi sie ze to niemało.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
ja to doskonale rozumiem, ale jesli idąc do pracy musze zosyawic dziecko z nianią i jeszcze oddac jej 70 % dziennego zarobku, to wychodzi ze niania zarabia wiecej niz ja. To po cholere mam pracowac? Poza tym przedszkole kosztuje okolo 3000 koron, wiec niania raczej przesadzac z ceną nie moze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Hilton napisał:
ja to doskonale rozumiem, ale jesli idąc do pracy musze zosyawic dziecko z nianią i jeszcze oddac jej 70 % dziennego zarobku, to wychodzi ze niania zarabia wiecej niz ja. To po cholere mam pracowac? Poza tym przedszkole kosztuje okolo 3000 koron, wiec niania raczej przesadzac z ceną nie moze.

Tak Hilton, z Twojego (jak i Dora348) punktu widzenia tak to wyglada... krakowskim targiem... z mojego wyzysk, bez urazy dla nikogo, kazdy kupuje to, na co go stac, podobnie jak kazdy pracuje za tyle, na ile wycenia wartosc swojej pracy...

...Jednakze:

Dziewczyna nie szuka taniej nianki, tylko chce byc nianka. Nie widze wiec sensu utwierdzania jej w przekonaniu ze powyzej *polskiego* pulapu kr50,-/h nie podskoczy. Nie napisala co prawda u kogo ma pracowac, i iloma dziecmi sie zajac. Takie dane jak miasto, dzielnica czy uproszczony profil rodziny w dosc precyzyjny sposob okreslaja, jaka stawke za wykonana prace mozna zaproponowac...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Hilton napisał:

Tutaj akurat ani cen ani jakości nie można porównywać, ponieważ przedszkole to duże zbiorowisko i wiadomo, że ceny są niższe. Rodzice, którzy potrzebują opiekunki to tacy, którzy czekają na miejsce w przedszkolu lub ze względu na wiek malucha preferują opiekunkę. W obu przypadkach dziecko zazwyczaj nie ma stałego miejsca w przedszkolu, więc rodzice otrzymują 3300 nok z Nav jak wiesz, a mogą starać się o większe dofinansowanie, jeśli opiekunka jest droga, ale pracuje legalnie. Oczywiście nie piszę tu o opiekunce, która ze względu na np. dojazdy rodziców do i z pracy musi dziecko odebrać z przedszkola i zostać z nim godzinę lub dwie.
Ceny są wysokie, zwłaszcza w Oslo. Przy stawce 40 nok za godzinę, pełny wymiar godz, czyli ok.9 dają 7200 nok za miesiąc, czyli dużo. Wiele dag mam bierze więc 3-4 dzieci za mniejsze pieniądze, 5-6 tys miesiecznie, co daje im prawie normalna wypłatę. Opiekując się tylko jednym dzieckiem nie da się wiele zarobić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
gama28, słusznosc masz nie da sie ukryc. Ale powiem ci, ze z tym dodatkiem 3303 korony... Jak przyjechalam do NO moj corka mial 11 miesiecy, skonczyla rok i zlozylam o ten dodatkek, czekalam miesiac i dostalam list z NAV ze mam doslac jej pozwolenie, doslalam. Za miesiac dostalam list ze nie nalezy mi sie na nia dodatek, bo pozwolenie bylo wydane na 11 miesiecy, a musi byc na minimum 12. I gdybym wiedziala ze taki numer mi wywiną, to przyjechalaby do NO w czerwcu na kilak dni, zarejestrowala dzieci i wrocila i przyjechala spowrotem w sierpniu. Moj mąz mial pozwolenie do 15 lipca 2009 wiec i my tez tak dostalismy. Dodatek ten dostaje dopier od pazdziernika 2009. A w tym czasie wiele sie zdarzyło. Tak wiec nie kazda matka ma te pieniadze.

Sethur, racje masz oczywiscie. Z praca bywa roznie, i dlatego twoje slowa moga byc dla niektorych krzywdzace. mam rozumiec ze ty wyceniasz godziene swojej pracy na 300 koron? I tyle masz? Zartuje, wiem co miales na mysli.
Zycie pisze rozne scenariusze, a dziewczyna niech powie nawet i stówe za godzine, zobaczy jak sie jej to pilnowanie dzieci potoczy.
Zyczej jej powodzenia oraz tego, aby nie musiala sie z tej pracy utrzymywac sama,bo wtedy pozna smak pasztetu za 5 koron i chleba za 6,90, a żurek na parówkach "first price" tez rarytasem nie jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Hilton napisał:

Zyczej jej powodzenia oraz tego, aby nie musiala sie z tej pracy utrzymywac sama,bo wtedy pozna smak pasztetu za 5 koron i chleba za 6,90, a żurek na parówkach "first price" tez rarytasem nie jest.

Ehhh... na sentymenty Cie wzielo Dania *na winie* (co sie nawinie)... bardzo dobrze pamietam, malo tego.... praktykuje od czasu doczasu... w trybie pokory (odchamiania), powrotu do zrodel... czasem takze z lenistwa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
No tak, my też sporo czekaliśmy na te pieniądze. W każdym razie największa grupa poszukujących to Norwedzy, więc problem odpada. A jeśli to Polacy z problemami, to chyba można się dogadać.
W każdym razie, jak widać, ktoś tam rzuca pytanie, a potem dyskusja się toczy już bez jego udziału, więc sobie można gdybać. Ja sama opiekuje sie dwójką małych norwegów, dzieci znajomych. Ludzie ci są ubodzy jak na norwegów, potrzebują pomocy i zgodziłam się zająć dwójką za niewielką kwotę. Znam ich kilka lat. Chyba podobało im się jakie mam podejście do moich dzieci, więc poprosili o pomoc. Why not? W sumie to duże dzieciaki, więc bawią się w większości same. I podobno piszczą z radości, gdy mają do mnie iść. Mam z tego sporo satysfakcji. Mam nadzieję, że dobra opinia o mnie się rozejdzie, bo po wakacjach mam zamiar zająć się tym na poważnie na jakieś 2 lata.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów
DOROTA K.
(DORA348)
Nowicjusz
Ja jeden raz byłam u pewnej norweszki pilnowałam jej dziecko przez 4godziny i przed jej wyjsciem powiedziałam ze biore 100 za godzine,noi jak wruciła juz do domu to pyta ile mi sie nalezy to jej mowie ze 400kr,ona tką mine zrobiła ze czemu tak duzo ona mnie zle zrozumiała myślała ze za 4 godziny 200kr.Także zapłaciła mi z krzywą miną i juz nigdy niezadzwoniła,czyli jaki morał z tego ? Ze nawet dla norweszki to duzo 100 koron płacic za godzine.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
pisałam już wcześniej, że szukałam informacji na norweskim forum, 3 lata temu ktoś tam brał 18 nok za godz, ale to już przegięcie w drugą stronę, dag mamma rządzi się swoimi prawami i tu ceny są inne niż np. za sprzątanie w domu prywatnym, na jednym dziecku na pewno się nie zarobi, chyba ze to dziecko lekarzy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Powinnam dodać jeszcze, że norweska, a polska opiekunka to zupełnie coś innego. Nam Polakom wydaje sie, że każdy oczekuje od opiekunki, że będzie karmić, przewijać, bawić się z dzieckiem, czytać mu książeczki, uczyć literek i cyferek, języków obcych, a gdy dziecię śpi, to posprząta, ugotuje
W każdym razie w Norwegii oczekiwania są zazwyczaj proste. Dziecku ma się nic złego nie stać, ma byc najedzone i przewinięte. Rodzice rzadko pytają jak minął dziecku dzień, co robiło, czy płakało i o inne rzeczy, którym rodzic powinien byc zainteresowany. Poza tym dag mamma to zazwyczaj kobieta, która sama ma dzieci, więc to jedno dodatkowe nie robi różnicy, a jeśli jest większe, to po prostu bawi się z pozostałymi. Dlatego cena za godzinę opieki nad jednym maluchem nie jest wysoka. Rozmawiałam z norwegami, oni traktują to jako kilka dodatkowych koron miesięcznie, a nie jako pracę, która daje realny dochód. To się zmienia wtedy, gdy masz tych dzieci kilkoro, ale nie więcej niż 5-6, bo tyle to max na jedną osobę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok